05.11.2021, 07:30

Великобританія схвалила використання таблеток для лікування COVID-19

Британия одобрила использование таблеток для лечения COVID-19

Великобританія стала першою країною в світі, яка для лікування COVID-19 схвалила застосування препарату "Молнупіравір", який випускається у вигляді таблеток.

"Молнупіравір" розробили американські фармацевтичні компанії Merck, Sharp and Dohme (MSD) та Ridgeback Biotherapeutics. Великобританія поки погодилася закупити 480 тис. курсів, перші поставки очікуються в листопаді, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Сьогодні історичний день для нашої країни, оскільки Велика Британія стала першою країною у світі, котра схвалила противірусний препарат проти COVID-19, який можна вживати вдома", - заявив міністр охорони здоров'я Великобританії Саджид Джавід.

Препарат виписуватимуть людям з легким та середнім ступенем протікання коронавірусної хвороби і як мінімум з одним фактором ризику розвитку ускладнень. До таких факторів відносяться ожиріння, похилий вік (старше 60 років), цукровий діабет або серцеві захворювання.

"Молнупіравір" спочатку було розроблено для лікування грипу. Однак клінічні випробування показали його ефективності в боротьбі з коронавірусом.

Клінічні випробування препарату показали зниження ризику госпіталізації або смерті приблизно наполовину. Експерименти проводилися на 775 пацієнтах з COVID-19, які приймали "Молнупіравір" та плацебо.

7,3% тих, хто приймав препарат, були госпіталізовані, з тих, хто отримував плацебо - були госпіталізовані 14,1% пацієнтів. У групі, що приймала "Молнупіравір", летальних випадків не було зафіксовано. Серед пацієнтів, яким давали плацебо, пізніше 8 людей померли від коронавірусу. Результати опубліковано в прес-релізі та ще не пройшли експертну оцінку.

На основі даних клінічних випробувань вдалося з'ясувати, що препарат найбільш ефективний при прийомі на ранніх стадіях інфекції. Тому Агентство з регулювання лікарських засобів та медичних товарів рекомендує використовувати його якомога швидше після позитивного результату тесту на COVID-19 та протягом п'яти днів після появи симптомів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк