25.11.2021, 08:57

У Швеції прем'єр-міністр Андерсон подала у відставку через кілька годин після обрання

Магдалена Андерссон

Перша жінка прем'єр-міністр Швеції, лідер соціал-демократів Магдалена Андерссон відмовилася зайняти пост прем'єр-міністра через 7,5 години після того, як парламент країни схвалив її кандидатуру.

Відповідне повідомлення 24 листопада Андерссон передала голові парламенту Андреасу Норлену. Спікер парламенту Швеції задовольнив прохання прем'єр-міністра, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Магдалена Андерссон відмовилася зайняти пост прем'єр-міністра Швеції через затвердження парламентом запропонованого опозицією проєкту бюджету та виходу партнерів соціал-демократів "Зелених" з урядової коаліції.

Після схвалення варіанту, внесеного опозиційними правими силами, Партія охорони навколишнього середовища відмовилася від участі в урядовій коаліції.  

Андерссон заявила, що подає у відставку, тому що не хоче очолювати уряд, в легітимності якого можна засумніватися. За її словами, відповідно до закону, "коаліційний уряд повинен піти у відставку, якщо партія вирішить вийти з уряду".

Тепер має відбутися нове голосування за прем'єр-міністра. За словами Андерссон, вона сподівається знову стати прем'єр-міністеркою на чолі однопартійного соціал-демократичного уряду.

Нагадаємо, Магдалена Андерссон повинна була стати першою жінкою на посаді прем'єр-міністра Швеції. Риксдаг (однопалатний парламент Швеції) 24 листопада підтримав її призначення. Попередник Андерссон Стефан Левен у серпні оголосив про відхід у відставку після семи років перебування на чолі уряду.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк