26.11.2021, 09:24

В Африці виявили новий штам коронавірусу, проти якого можуть бути неефективними вакцини

Марина Началова | Всі новини автора

У ПАР виявлено новий штам COVID-19 B.1.1.529, який, ймовірно, отримає назву "Ню" згідно з наступною літерою грецького алфавіту в нинішній схемі іменування штамів.

На даний момент у ПАР підтверджено 53 випадки зараження новим штамом, але експерти вважають, що їх насправді більше, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.

З великою ймовірністю з новим штамом пов'язане зростання захворюваності, яке спостерігається в країні в останній тиждень: якщо до цього реєструвалося лише близько 200 нових заражень на день, то в середу цей показник досяг 1200, а в четвер - 2465.

Крім того, кілька випадків нового варіанту вірусу було зафіксовано у Ботсвані, а також один випадок було виявлено у Гонконгу у мандрівника з ПАР.

Всесвітня організація охорони здоров'я скликає екстрену нараду, на якій обговорюватиметься новий штам коронавірусу. Технічний керівник ВООЗ із проблеми COVID-19 Марія Ван Керкхове заявила, що ситуація вимагає вивчення. Декілька днів піде на те, щоб з'ясувати, який вплив має штам і наскільки ефективні проти нього вакцини.

Вчені вже заявили, що у нового штаму вдвічі більше мутацій, ніж у "Дельти", тому він може бути заразнішим і менш чутливим до вакцин.

У Великій Британії стривожені поширенням нового штаму в Африці. Країна призупинила авіаперельоти з ПАР, а також Намібії, Ботсвани, Зімбабве, Лесото та Есватині.

Агентство безпеки охорони здоров'я Великобританії заявило, що варіант B.1.1.529 має спайковий білок, що різко відрізняється від того, що міститься у вихідному коронавірусі, на якому засновані вакцини проти COVID-19.

"Це найбільш значний варіант, з яким ми зіткнулися на сьогоднішній день, і зараз проводяться термінові дослідження, щоб дізнатися більше про його трансмісивність, серйозність і чутливість до вакцин", - заявила генеральний директор Агентства Дженні Харріс.

Тим часом, Туреччина подала заявку на схвалення власної вакцини від COVID-19 - Turkovac.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: