02.12.2021, 07:38

Росія висилає з Москви частину співробітників посольства США

Посольство США в Москве

Росія вимагає від співробітників посольства США, які знаходяться у Москві більше трьох років, покинути країну до 31 січня 2022 року.

Співробітники американського посольства в РФ, які знаходяться в країні більше трьох років, повинні будуть покинути Росію до 31 січня. Про це 1 грудня на брифінгу заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє Час Пік.

Цей крок став симетричною відповіддю на дії Вашингтона після того, як посол Росії в США заявив, що 27 російських дипломатів та їх сім'ї були вислані зі Сполучених Штатів і поїдуть 30 січня.

Захарова заявила, що США ввели трирічне обмеження перебування на території країни російських дипломатів. У зв'язку з цим 27 дипломатів разом з сім'ями повинні покинути США до 30 січня 2022 року, ще 28 - до кінця червня 2022 року.

За словами представника МЗС РФ, Росія розглядає американську вимогу "саме як висилку" та має намір "реагувати відповідним чином".

"Ми ... маємо намір відповісти відповідним чином. Співробітники посольства США, що знаходяться у Москві більше трьох років, повинні покинути Росію до 31 січня.

До 1 липня наступного року, якщо Вашингтон не відмовиться від трирічного правила і не піде на компроміс, ще поїдуть працівники в загальній кількості, пропорційній оголошеній Держдепартаментом цифри росіян", - заявила Захарова.

У Держдепі заперечують, що вимоги США є висилкою й заявляють, що повідомили російську дипмісію про необхідність ротації ще рік тому а також, що дипмісія може замінити дипломатів, термін перебування яких закінчився, іншими співробітниками.

За словами Вашингтона, посольство є останньою оперативною місією США в Росії після закриття консульств у Владивостоці та Єкатеринбурзі, а на початку 2017 року його штат скоротився до 120 осіб з 1200 осіб.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк