04.12.2021, 22:54

На тлі заборони на аборти уряд Польщі хоче створити реєстр вагітностей

беременная

Польський уряд має намір ввести централізований реєстр вагітностей, що зобов'яже лікарів повідомляти відповідним органам про всі випадки вагітностей та викиднів.

За планами, реєстр повинен з'явитися в січні 2022 року, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Це викликало обурення серед польських правозахисників, які вважають, що реєстр буде використовуватися, щоб викликати юридичні труднощі для жінок, які змогли зробити аборт, незважаючи на обмеження.

Разом з тим, влада заперечує, що проєкт перетвориться на жорсткий контроль. В уряді називають зміни частиною широкомасштабного проєкту цифровізації, який буде оновлювати спосіб зберігання даних про безліч захворювань, зокрема алергії.

Наголошують на тому, що лікарі завжди збирали інформацію про вагітність, але раніше її зберігали на папері окремі лікарні, а тепер це буде централізовано робити уряд.

Крім того, передбачається створення Інституту сім'ї та демографії. Відповідний проєкт закону вже пройшов перше читання в польському Сеймі. Мета інституту - контролювати сімейну політику та навчати громадян важливості ролі сім'ї для суспільства і культурно-соціального відтворення. Інститут матиме доступ до персональних даних громадян та повноваженя прокуратури у сфері сімейного права.

Читайте також: Після землетрусу на одній з польських шахт зникли два гірники

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: