06.12.2021, 11:55

Медики створили жувальну гумку, яка може нейтралізувати коронавірус

Ольга Романец | Всі новини автора
медики

Університет Пенсільванії (США) розробив жувальну гумку, яка може нейтралізувати коронавірус в слині.

Про це повідомили в прес-центрі університету, передає Час Пік.

Згідно з новим дослідженням, жувальна гумка з білком рослинного походження служить "пасткою" для вірусу SARS-CoV-2, зменшуючи кількість вірусу в слині і потенційно знижуючи активність передачі.

Один з авторів дослідження Генрі Деніел вивчав білок ACE2 в контексті лікування гіпертонії до початку пандемії. Тепер попередні дослідження показали, що ін'єкції ACE2 можуть знизити вірусне навантаження у людей з серйозними інфекціями.

Деніел виростив цей білок в лабораторії з використанням генетичних технологій і рослинного матеріалу: фторопласти рослин починали виробляти необхідні білки.

"Рослинний матеріал, висушений сублімацією і подрібнений, можна використовувати в якості засобу доставки білка. Ця система має потенціал, що дозволяє уникнути звичайних перешкод для синтезу білкових лікарських засобів, а саме дорогого процесу виробництва та очищення", - пояснили в університеті.

Вченого, зокрема, зацікавило, чи може жувальна гумка, що містить рослинні білки ACE2, нейтралізувати SARS-CoV-2 в порожнині рота. Для тестів команда вчених виростила ACE2 в рослинах в поєднанні з іншою сполукою, яка дозволяє білку проникати через слизові поверхні, і включила отриманий рослинний матеріал в жувальну гумку зі смаком кориці.

"Інкубуючи зразки, отримані з мазків з носоглотки від covid-позитивних пацієнтів, вони показали, що присутній ACE2 може нейтралізувати віруси SARS-CoV-2", - відзначили вчені.

Вони також відзначають, що жувальна гумка в значній мірі запобігала проникненню вірусів або вірусних частинок в клітини. Зараз команда працює над отриманням дозволу на проведення клінічних випробувань.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк