19.12.2021, 16:44

Байден має "чотиритижневе вікно", щоб запобігти вторгненню Росії в Україну, - CNN

Марина Началова | Всі новини автора

Президент США Джо Байден прагне отримати уроки з помилок Барака Обами і зробити швидкі кроки, щоб утримати Путіна від вторгнення в Україну.

Про це пише ]]>CNN]]>, посилаючись на високопосадовців США, передає Час Пік.

У статті йдеться, що коли восени розвідка США вперше виявила ознаки того, що Росія може готувати новий напад на Україну, Байден наказав своїй адміністрації діяти - і швидко.

Побоюючись повторення помилок 2014 року, коли США та Європу застала зненацька анексія Криму Росією, Байден наказав своїй команді національної безпеки використати всі можливі інструменти, щоб спробувати стримати президента Росії Володимира Путіна, поки до можливого вторгнення, за оцінками, залишалося кілька місяців, сказав CNN американський високопосадовець.

"Те, що ми робимо, добре прораховано. Але ми маємо лише близько чотирьох тижнів, щоб це здійснити", - сказав він.

Реакція почалася з бурхливої ​​дипломатичної активності на початку осені, включаючи поїздку директора ЦРУ Білла Бернса до Москви, щоб прямо застерегти Путіна від агресивних дій.

Але в міру того, як російські війська продовжували накопичуватися біля кордону з Україною, тиха дипломатія швидко перетворилася на різкі публічні попередження Путіну відступити або зіткнутися з жорсткими санкціями та збільшенням військової допомоги США Україні. Високопосадовці Байдена зараз підкреслюють, що наслідки виходитимуть за рамки всього, з чим зіткнулася Росія після захоплення територій у 2014 році.

У Білому домі кажуть, що санкції, які можуть застосувати зараз, будуть "придушуючими, негайними і спричинять значні витрати для російської економіки та фінансової системи".

Як пише видання, у 2014 році, коли Байден був віце-президентом, він виступав за озброєння України та жорсткі санкції проти Росії, але ці ініціативи значною мірою відхилялися президентом Обамою. Зараз же Вашингтон може завдати Путіну значно більшої шкоди.

Раніше Байден заявляв, що в Україні не планували розміщувати американські війська.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт висловилася за посилення персональних санкцій проти оточення Путіна, а міністр оборони Великобританії Бен Уоллес вважає малоймовірним відправлення військових в Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк