08.01.2022, 07:58

Коли у твоєму домі опинилися росіяни, їх буває складно змусити піти, - Блінкен

Энтони Блинкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав владу Казахстану впоратися зі заворушеннями без участі ОДКБ. Він застеріг від того, що росіян може бути складно змусити піти.

США стурбовані триваючим надзвичайним станом у Казахстані. У Вашингтона є питання з приводу запиту країни на введення миротворчих сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) під керівництвом Росії. Про це 7 січня держсекретар США Ентоні Блінкен сказав на брифінгу за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, передає Час Пік.

Глава Держдепу прокоментував події у Казахстані та звернення влади за підтримкою до ОДКБ, в результаті чого в країну ввели російські війська.

"Я думаю, що влада і уряд Казахстану, безумовно, здатні адекватно реагувати на протести і робити це таким чином, щоб поважати права протестувальників, підтримуючи при цьому закон і порядок. Тому неясно, чому вони відчувають необхідність будь-якої сторонньої допомоги. Ми намагаємося дізнатися про це більше", - сказав Блінкен.

За словами держсекретаря, США не порівнюють ситуацію з введенням військ ОДКБ в Казахстані з ситуацією на кордоні з Україною, де Росія нарощує присутність своїх військ.

"Я б не порівнював ці ситуації. У того, що відбувається в Казахстані, досить своєрідні першопричини, які йдуть до економічних і політичних витоків. Те, що там відбувається, відрізняється від того, що відбувається на українських кордонах. Разом з тим, думаю, один урок з новітньої історії: коли в твоєму домі опинилися росіяни, їх буває складно змусити піти", - сказав Блінкен.

У МЗС РФ вже відреагували на заяву Блінкена про введення військ ОДКБ в Казахстан. Представник МЗС Росії Марія Захарова у своєму Telegram прокоментувала слова держсекретаря США.

"Сьогодні держсекретар США Ентоні Блінкен в типовій для себе хамській манері пожартував з приводу трагічних подій в Казахстані. Абсолютно легітимна відповідь ОДКБ на заклик керівництва Казахстану посприяти в забезпеченні безпеки...

Якщо Ентоні Блінкен так любить уроки історії, то нехай має на увазі наступний:

Коли в твоєму домі опинилися американці, буває складно залишитися в живих, не бути пограбованим або згвалтованим.

Тільки цьому вчить нас не недавнє минуле, а всі 300 років американської державності...", - написала Захарова.

До слова, у відповідь на слова Захарової багато хто в коментарях порадили їй згадати історію своєї держави...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк