23.01.2022, 17:41

Таліби прибули до Європи на переговори вперше після захоплення влади в Афганістані

Марина Началова | Всі новини автора

Представники угруповання Талібан, яке захопило владу в Афганістані, прибули до Норвегії для переговорів із європейськими чиновниками.

Делегація з 15 представників Талібану прибула до Осло 22 січня, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.

Авіарейс, на якому прибули таліби, організував норвезький уряд. Переговори з європейськими чиновниками та представниками афганського громадянського суспільства в еміграції триватимуть 3 дні.

У ході переговорів обговорюватимуться права людини та гуманітарна допомога народу Афганістану, безпека та боротьба з тероризмом, формування представницької політичної системи.

Спікер Талібана Забіхулла Муджахид у свою чергу заявив, що нова влада Афганістану вжила заходів для задоволення вимог західного світу і сподівається зміцнити відносини з європейськими країнами за допомогою дипломатії, щоб змінити войовничу атмосферу на мирну ситуацію.

Група активістів протестувала проти переговорів із талібами біля будівлі міністерства закордонних справ Норвегії.

Міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт заявила, що переговори не будуть легітимізацією чи визнанням Талібану. За її словами, переговори будуть використовуватись, щоб вплинути на талібів.

"Ми збираємося сформулювати жорсткі вимоги до талібів, але ми не знаємо, чи будуть вони їх виконувати", - заявила міністр.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк