28.01.2022, 12:00

Лукашенко назвав умови за яких Білорусь вступить у війну та заявив про готовність воювати за Росію

Александр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав дві причини, за якими може початися реальна війна та розповів, в яких випадках білоруси візьмуть в ній участь.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 28 січня в Палаці Республіки ]]>звернувся ]]>зі щорічним Посланням до білоруського народу та Національних зборів. Він розповів, в яких випадках може початися реальна війна, повідомляє Час Пік з посиланням на агентство "БЕЛТА".

За його словами, війна можлива в двох випадках, одна з них - це пряма агресія проти Білорусі. Також білоруський президент заявив, що якщо відбудеться напад на союзника - Росію, тоді Білорусь підключиться до захисту РФ в рамках союзних домовленостей. 

"Так буде війна чи ні? Так, вона буде. Але тільки в двох випадках.

Один з них - якщо проти Білорусі буде здійснена пряма агресія і розв'язана гаряча війна. Ми всі як один і навіть ті, хто не хоче, стануть на захист нашої землі і нашої Вітчизни. Століттями наш народ боровся за свою землю, незалежність та суверенітет. Ми домоглися цієї незалежності. Сьогодні момент, коли потрібно цю незалежність захистити...

І другий момент, коли бути війні, і Білорусь буде в ній брати участь - якщо на нашого союзника, Російську Федерацію, здійснять безпосередній напад і така ж агресія буде здійснена проти території Російської Федерації...

Хочу відповісти колективному Заходу, чи будуть війська на території Білорусі. Для них це питання дуже важливе. Якщо на нашу країну буде здійснена агресія, тут будуть сотні тисяч російських військ, які з сотнями тисяч білорусів будуть відстоювати цю священну землю", - заявив Лукашенко.

У той же час він зазначив, що що білоруси не сприймають воєн і ніколи не будуть їх ініціаторами, а також, що Білорусь ніколи не створювала проблем своїм сусідам та іншим державам.

"Перемоги в цій війні не буде. Програємо все. Тому ми не хочемо війни. Ми навоевались. Ми хочемо мирно жити і працювати...

Ми не збираємося переділити світ. По-перше, нам це не треба. По-друге, ми на це не здатні, не володіємо таким ресурсом", - сказав Лукашенко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк