11.02.2022, 07:29

У Берліні завершилися переговори в "нормандському форматі": прес-конференція Єрмака за підсумками переговорів

переговоры в "нормандском формате"

У Берліні завершилися чергові переговори політичних радників лідерів "нормандської четвірки". Українську делегацію очолював голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Переговори тривали майже дев'ять годин. Однак, узгодити якийсь новий документ так і не вдалося. Про це Андрій Єрмак сказав на брифінгу за підсумками переговорів, який відбувся в приміщенні Посольства України у Німеччині, повідомляє Час Пік.

За словами Ярмака, всі сторони підтвердили, що налаштовані продовжувати переговори, розблокувати та активізувати роботу ТКГ, виконувати Мінські домовленості й висловили повну прихильність незалежно від будь-яких умов до режиму припинення вогню.

Він додав, що на наступному засіданні ТКГ сподіваються розблокувати питання про обмін полоненими та відкриття КПВВ.

"Сьогодні не змогли дійти до якогось спільного документа. Було б добре на другу зустріч після тривалої перерви теж щось узгодити. Але сьогодні відбулося, як відбулося. Ми продовжимо працювати...

Сподіваюся, що на наступному засіданні ТКГ продовжиться розгляд питань, пов'язаних із законами, які передбачені Мінськими угодами. Вони будуть розглядатися. Ми маємо сьогодні декілька успішних кейсів, коли ухвалювалися рішення і щодо режиму припинення вогню...", - сказав Єрмак.

Напередодні зустрічі політичних радників лідерів "нормандської четвірки" Єрмак заявив, що однією з цілей української сторони на переговорах політичних радників лідерів держав-учасниць нормандського формату буде розблокування роботи ТКГ з метою завершення війни на Донбасі.

Він також зазначав, що представники України обов'язково піднімуть питання про розблокування процесу взаємного звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ на лінії розмежування.

Представник Росії Дмитро Козак за підсумками зустрічі розповів, що розмова була непростою і майже дев'ять годин переговорів закінчилися "без видимих, відчутних результатів, висловлених у документах". Він заявив, що Україна відмовилася в підсумковому документі цитувати, що питання щодо статусу окупованих територій Донбасу потрібно вирішувати з "їх представниками".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк