14.02.2022, 17:40

У Росії заявили, що відповідь США на безпекові пропозиції "не може задовольнити" Москву

Марина Началова | Всі новини автора

Відповідь США та НАТО на російські пропозиції щодо гарантій безпеки не може задовольнити Москву.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час зустрічі з президентом Володимиром Путіним, передає Час Пік з посиланням на російські інформагентства.

"Відповідь США складається з двох частин. Перша частина реагує на три наші ключові проблеми, які ми позначили: нерозширення НАТО, нерозміщення ударних озброєнь, що загрожують нам, та в цілому повернення військової та військово-технічної конфігурації в Європі на позиції 1997 року, коли було підписано Основоположний акт Росія - НАТО, в якому вперше у цьому форматі прозвучало завдання забезпечити неподільність безпеки. З цих питань відповідь негативна. Вона нас, звичайно, задовольнити не може", - сказав Лавров.

Він заявив, що згадане у відповіді право будь-якої держави обирати собі союзи "обумовлено зобов'язанням не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки будь-якої іншої держави".

"Другий дуже важливий момент полягає в тому, що жодна країна, жодна група країн, жодна організація не може домінувати на просторі ОБСЄ. Ми ж спостерігаємо, на жаль, спроби наших натовських колег і Євросоюзу, який шукає своє місце, якимось чином зробити так що саме вони повинні визначати подальший розвиток нашого континенту", - заявив Лавров.

За його словами, Росія продовжить добиватися від Заходу відповідей на поставлені Москвою питання про гарантії безпеки, паралельно розвиваючи діалог в інших аспектах цієї теми.

Лавров також повідомив, що проект відповіді Росії на пропозицію Заходу щодо гарантій безпеки сформульований на 10 сторінках.

Як уже повідомлялося, завтра має відбутися запрошена Україною зустріч за Віденським документом ОБСЄ, на якій Росія має дати роз'яснення щодо своєї військової активності біля кордону.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк