19.02.2022, 14:36

Жорсткі санкції проти Росії торкнуться енергетичного сектора та високих технологій - глава ЄК

Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що ЄС та НАТО будуть зберігати повну єдність щодо ситуацій навколо України, виступаючи в суботу на Мюнхенській конференції з безпеки.

Санкції щодо Росії, які країни Заходу планують ввести в разі її вторгнення в Україну, торкнуться енергетичного сектора та високих технологій. Санкції узгоджені з США, Великобританією та Канадою. Про це Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила на конференції з безпеки у Мюнхені, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Вона назвала "створеним Росією" конфлікт в Україні.

"Ми вже погодили жорсткі санкції проти Росії, які включатимуть обмеження в енергетичному секторі та за високими технологіями...

Ми спільно з США, Сполученим Королівством та Канадою погодили всеосяжний пакет санкцій. У разі, якщо Росія вдарить, ми обмежимо доступ до фінансових ринків для російської економіки та введемо експортні обмеження, які блокують можливості Росії з модернізації та диверсифікації її економіки. У нас є безліч високотехнологічних товарів, за якими ми маємо домінування і вони не зможуть бути легко замінені Росією", - сказала Урсула фон дер Ляйен.

Вона заявила, що погрози Москви на адресу України можуть змінити всю міжнародну систему, попередивши Москву, що її ідеї з "темного минулого" можуть коштувати Росії процвітання в майбутньому.

"ЄС та НАТО зберігають повну єдність і залишаться єдині у відповідь на російські загрози.

Світ з недовірою спостерігає, як ми стикаємося з найбільшим нарощуванням військ на європейській землі з часів самих похмурих днів холодної війни, тому що події цих днів можуть змінити весь міжнародний порядок...

Україна щойно відсвяткувала 30 років незалежності. Ціле покоління українців народилося і виросло у вільній країні. Вони - діти демократії. Але зараз вони на щоденній основі стикаються із зовнішньою агресією і втручанням", - сказала глава Єврокомісії.

Нагадаємо, 18 лютого стартувала Мюнхенська конференція з безпеки-2022, в якій візьмуть участь лідери більш ніж 30 країн. Центральною темою у 2022 році стане загострення ситуації навколо України, пов'язане із загрозою вторгнення РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк