04.03.2022, 14:15

В Україну для розслідування військових злочинів РФ вирушили слідчі Гаазького трибуналу

трибунал, Гаага

Команда Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду вирушила в Україну, щоб розпочати розслідування військових злочинів росії проти українського народу.

Команда Міжнародного кримінального суду (МКС) виїхала до України для розслідування військових злочинів росії. Про це повідомляє Офіс Генпрокурора України, передає Час Пік.

"Прокурор Карім Хан заявив, що вони розпочнуть розслідування та збір доказів воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Воєнні злочинці РФ мають бути покарані!",
- заявили в Офісі Генпрокурора України.

За словами, головного прокурора Гаазького трибуналу Каріма Хана, команда збиратиме докази злочинів РФ за колективним міжнародним позовом.

"Вчора я сформував команду, і сьогодні вони переїжджають до регіону. Це передова команда, яка складається зі слідчих, юристів, а також тих, хто має особливий досвід оперативного планування", – сказав Хан.

Слідчій групі МКС, яка сьогодні вирушила до України, варто звернути особливу увагу на ознаки злочину геноциду українців з боку РФ, вважає заступник генерального прокурора України у 2019-2021 рр. Ґюндуз Мамедов.

"Ми можемо бачити пряме порушення майже всіх пунктів статей 2 та 3. Зокрема:

порушення п.(b) ст. 2 – цілеспрямоване систематичне вбивство членів однієї групи. Доказами порушення цієї статті мають бути факти обстрілів невійськових об'єктів у містах та невиправдані вбивства цивільних за кордоном.

порушення п.(c) ст. 2 – створення умов життя, які унеможливлюють продовження роду.

порушення п. (d) ст.3 – спроба вчинення геноциду", - зазначив Мамедов.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі розпочне розглядати звинувачення проти росії у геноциді у понеділок, 7 березня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк