11.05.2022, 18:28

У Єврокомісії назвали вартість відновлення української інфраструктури, знищеної росіянами

Марина Началова | Всі новини автора

Україні потрібно від 500 до 600 мільярдів євро на реконструкцію знищеної війною інфраструктури.

Про це заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, передає Час Пік із посиланням на Politico.

Він зазначив, що зусилля з реконструкції «вимагають координації з боку міжнародної спільноти, і з боку Європейського Союзу ми готові здійснити цю координацію».

ЄС також «надасть велику і дуже значущу підтримку для задоволення цих потреб у реконструкції», додав Домбровскіс, зазначивши, що пізніше цього місяця буде висунута пропозиція, яка «зв'яже цю підтримку реконструкції інфраструктури… зі структурними реформами, які можуть знадобитися Україні як країні-кандидату на членство у ЄС».

ЄС працює над створенням трастового фонду солідарності для України, як того вимагали глави держав та урядів ЄС у березні, але це вперше, коли офіційний представник ЄС оцінює масштаби реконструкції. Однак ця цифра, ймовірно, зросте у міру продовження війни.

Офіційні особи ЄС закликають Брюссель взяти на себе провідну роль у наданні допомоги країні, подібній до «плану Маршалла», після припинення бойових дій у рамках зусиль щодо приєднання України до ЄС.

Існують різні ідеї про те, як фінансувати ці зусилля, в тому числі за рахунок конфіскації заморожених російських активів, примусу Росії до виплати в рамках мирного врегулювання або спрямування грошей від міжнародних донорів.

Тим часом, президент Чехії дозволив 103 громадянам країни воювати за Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк