21.05.2022, 17:00

Мавп'яча віспа виявлена вже в 11 країнах: що це за захворювання та як передається

воз

В 11 країнах світу вже виявили випадки зараження віспою мавп. Підтверджено близько 80 випадків, ще 50 - перебувають на стадії вивчення.

Про це ]]>заявила]]> Всесвітня організація охорони здоров'я, передає Час Пік.

"Недавні спалахи (віспи мавп - ред.), зареєстровані в 11 країнах, нетипові, оскільки відбуваються у неендемічних країнах", - йдеться у заяві.

За даними ВООЗ, на сьогоднішній день підтверджено близько 80 випадків зараження, 50 - досліджуються. У організації не виключають, що з розширення епідеміологічного нагляду збільшуватися буде і кількість заражень.

Зокрема, на сьогодні випадки захворювання на віспу мавп виявлено в Австралії, Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Ізраїлі, Португалії, Іспанії, Швеції та Великобританії.

Як виявляється захворювання?

Найбільш характерною ознакою віспи мавп є збільшення лімфовузлів. Це може відбуватися до клінічного перебігу захворювання. Крім того, утворюється висип, який нагноюється і залишає рубці. Тривалість захворювання - від 2 до 4 тижнів.

Джерела зараження

Мавп'яча віспа передається не тільки від мавп, а й від інших тварин, зокрема - гризунів. Передається хвороба повітряно-краплинним, контактним, вертикальним (від матері до дитини) шляхом. Передача статевим шляхом наразі не доведена.

Читайте також: Захід Німеччини накрив потужний торнадо: десятки постраждалих

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: