30.08.2022, 14:00

Україна обманює ворога: Росія б'є по дерев'яних HIMARS дорогими "Калібрами", - The Washington Post

Марина Началова | Всі новини автора

Можливо, Україна поступається РФ в озброєнні, але не в хитрощі: ЗСУ змушують російську армію витрачати дорогі крилаті ракети великої дальності на хибні цілі.

Про це пише The Washington Post, посилаючись на високопосадовців США та України, а також копії фотографій, вивчені журналістами.

Повідомляється, що українці роблять хибні цілі з дерева. Через об'єктив російських безпілотників їх неможливо відрізнити від справжньої артилерії. За кілька тижнів такі хибні цілі виманили на себе щонайменше 10 крилатих ракет "Калібр". Успіх змусив Україну розширити виробництво реплік для більш широкого використання, сказав український високопосадовець, який, як і інші співрозмовники, говорив на умовах анонімності.

Знищенням українських копій можна частково пояснити надзвичайно хвалькуваті оцінки Росією бойових пошкоджень західної артилерії, зокрема виробленої у США високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS.

"Вони стверджують, що вразили більше HIMARS, аніж ми навіть відправили", - зауважив один американський дипломат.

У статті наголошується, що Himars надзвичайно важливі для ЗСУ на полі бою, оскільки дають можливість завдавати ударів з відстані до 80 км.

Минулого місяця міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав своїм генералам приділити першочергову увагу знищенню артилерійських систем дальньої дії після того, як вони завдали удару по ключових російських лініях постачання. Майже щотижня Шойгу та інші представники російського оборонного відомства оголошують про нові успішні удари по західних ракетних системах, зокрема HIMARS.

У Пентагоні ж заявляють, що всі надані США HIMARS враховані, а твердження Шойгу хибні.

Читайте також: Україна розгромила чорноморський флот Росії, - Politico

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк