23.09.2022, 08:50

Деспотичний підхід Кремля до мобілізації викликає суспільний гнів по всій Росії - ISW

Иллюстративное фото / Открытый источник

Деспотичний підхід Кремля до часткової мобілізації може успішно задовольнити внутрішню квоту Кремля по мобілізованому персоналу, але навряд чи призведе до створення ефективних солдатів та викликає значну негативну реакцію всередині країни.

Кремль відкрито не виконує своїх обіцяних умов часткової мобілізації лише через 24 години після своєї заяви від 21 вересня. Про це ]]>йдеться ]]>у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

"Російська влада під надуманими приводами насильно вербує російських громадян для участі у бойових діях в Україні, порушуючи обіцянку Кремля набирати тільки тих, хто має військовий досвід. Російська влада також демонстративно мобілізує персонал (наприклад, протестувальників), який вступить у війну в Україні із жахливим моральним духом. Деспотичний підхід Кремля до часткової мобілізації, ймовірно, посилить внутрішнє невдоволення мірою, яка була б непопулярною, навіть якби вона була здійснена без жорстких підходів, що спостерігалися останні 24 години", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітиків ISW, кремлівські квоти, швидше за все, змусять місцевих чиновників мобілізувати чоловіків незалежно від їхнього військового статусу. Вже зафіксовано випадки вручення мобілізаційних повідомлень затриманим протестувальникам, студентам та людям, які ніколи не служили в армії.

Як зазначили аналітики ISW, Кремль також, ймовірно, мобілізуватиме етнічно неросійські та іммігрантські громади в непропорційно великих масштабах.

"Член Кремлівської Російської ради з прав людини Кирило Кабанов запропонував обов'язкову військову службу для іммігрантів з Центральної Азії, які отримали російське громадянство протягом останніх десяти років, пригрозивши конфіскацією їхнього російського громадянства, якщо вони не будуть мобілізовані", - йдеться у звіті ISW.

Експерти наголосили, що "деспотичний підхід Кремля до мобілізації викликає суспільний гнів та недовіру по всій Росії". Після оголошення Путіним часткової мобілізації, акції протесту пройшли у 42 містах країни, невідомі підпалили кілька військкоматів та будівлі місцевої адміністрації у Нижньому Новгороді, Санкт-Петербурзі, Тольятті та Забайкальському краї.

"Кремль, швидше за все, придушить такі протести найближчими днями. Однак заява про часткову мобілізацію та кричуще ігнорування навіть продиктованих урядом параметрів мобілізації може відштовхнути стурбовані верстви російської громадськості, які раніше були більш терпимими...", - йдеться у звіті ISW.

Читайте також: Росіяни масово тікають із країни через оголошену часткову мобілізацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк