07.10.2022, 12:52

Вірменія та Азербайджан можуть підписати мирний договір до кінця 2022 року

состоялась неформальная встреча президента Азербайджана и премьер-министра Армении

У Празі 6 жовтня відбулася неформальна зустріч президента Азербайджану Ільхама Алієва та прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна на полях першого саміту Європейської політичної спільноти.

Президенти Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та Азербайджану Ільхам Алієв, а також прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провели неформальну зустріч на полях саміту Європейської політичної спільноти у Празі, повідомляє Час Пік.

Після нетривалої розмови до лідерів трьох країн приєдналися прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та президент Франції Еммануель Макрон.

За даними турецьких ЗМІ, Ердоган хоче примирити дві ворогуючі країни та проведе окремі зустрічі з їхніми керівниками.

За підсумками зустрічі Алієв і Пашинян підтвердили свою прихильність до Статуту Організації Об'єднаних Націй та Алма-Атинської декларації 1991 року, згідно з якими обидва визнають територіальну цілісність та суверенітет один одного.

Лідери Вірменії та Азербайджану підтвердили, що така їхня заява є основою для роботи комісій з делімітації кордону та що наступне засідання прикордонних комісій відбудеться у Брюсселі до кінця жовтня 2022 року.

На кордоні Азербайджану та Вірменії розмістять цивільну місію ЄС. Вірменська сторона сприятиме розміщенню місії, а азербайджанська співпрацюватиме з нею.

"Місія розпочне роботу у жовтні й працюватиме максимум два місяці. Мета цієї місії - зміцнення довіри та, через свої звіти, сприяння роботі прикордонних комісій", - зазначили в Єлисейському палаці.

За словами Алієва, мирний договір з Вірменією може бути підписаний до кінця 2022 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк