08.12.2022, 07:57

У Швейцарії обрано нового президента країни на 2023 рік

Ален Берсе

Міністр внутрішніх справ Швейцарії Ален Берсе, який представляє в уряді Соціал-демократичну партію (СДПШ), обраний президентом Швейцарії на 2023 рік.

Парламент Швейцарії обрав федеральним президентом країни на 2023 рік міністра внутрішніх справ Алена Берсе. Вибори відбулися 7 грудня на спільному засіданні двох палат Федеральних зборів (парламенту), повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Алена Берсе було обрано на посаду федерального президента Швейцарії у 2023 році терміном на 12 місяців. Його вступ на посаду відбудеться 1 січня 2023 року. Раніше він обіймав цю посаду у 2018 році.

Президентські повноваження Берсе виконуватиме протягом 12 місяців одночасно зі своїми обов'язками глави Міністерства внутрішніх справ.

Президенти у Швейцарії обираються на основі принципу ротації щороку на 12 місяців з числа чинних міністрів.

Крім головування на засіданнях Федеральної ради та виголошення промов із важливих приводів, президент у Швейцарії також виконує деякі важливі міжнародні дипломатичні функції. Наприклад, він отримує від послів їхні вірчі грамоти, проводить консультації з главами іноземних держав, що приїжджають до країни, та іншими високопоставленими особами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк