09.12.2022, 13:08

Ринок нафти перевернули з ніг на голову: ціна на російську нафту впала нижче 45 доларів

Віктор Білий | Всі новини автора

Після введення групою G7, Австралією і Євросоюзом стелі цін на морські постачання російської нафти вартість основного для Росії експортного сорту Urals з відвантаженням у Приморську впала до 43,72 долара за барель, що набагато нижче за обмеження в 60 доларів.

Про це з посиланням на дані цінового агентства Argus пише Bloomberg, передає Час Пік.

Аналітик Майкл Каролан пояснив, що охочих купити російську нафту в регіоні просто немає, тож продавцям доводиться максимально знижувати ціну для залучення клієнтів на більші обсяги. З такою динамікою Urals незабаром може стати вдвічі дешевшою за Brent, яка в останні дні також б'є багатомісячні мінімуми.

Як зазначається у матеріалі, три чверті обсягу нафти цього року вирушало на експорт через західні порти. Відмова Європи від закупівель означає, що тепер товар доведеться везти до Азії, що значно дорожче і довше, а отже, впливає на дохід нафтових компаній, навіть якщо вдасться продавати товар за ціною, вищою, ніж зараз.

Нагадаємо, раніше країни досягли консенсусу за граничною ціною 60$, але навіть від такого імпотентного обмеження було звільнено країни східної Європи.

Росія категорично відмовилася продавати нафту за 60 доларів за барель. Тому продала її 44.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: