28.01.2023, 18:02

В Чехії обрано нового президента: Він не любить Росію та хоче допомогти Україні

Марина Началова | Всі новини автора
Петр Павел

Петр Павел, відставний генерал та ексголова військового комітету НАТО, став новим президентом Чехії.

Про це повідомляє Телеграм-канал ]]>"DeepState"]]>, передає Час Пік.

Павел переміг свого опонента, Андрея Бабіша, у другому турі з 58% голосів виборців.

Пьотр Павєл, кадровий військовий, генерал Збройних Сил Чеської Республіки. Він багато навчався спочатку в Чехословаччині, пізніше у Великій Британії. Вільно володіє англійською, французькою та російською мовами. Починав службу в армії Чехословаччини, з 1991 року перейшов на службу у військову розвідку Чехії.

Брав участь у миротворчій місії в Хорватії в 1992-1993 роках, де особливо відзначився порятунком 50 французьких солдатів, які застрягли на лінії зіткнення між хорватами та сербами. За ту місію Пьотр отримав французьку відзнаку – Хрест Військової Відваги.

Не будемо копіювати Вікіпедію перераховуванням усіх етапів його кар’єри, скажемо лишень, що його рух цією "драбиною" був поступовим і відбувався в рамках системи НАТО. Вершиною його військової кар’єри Пьотра стало призначення у 2014 році на посаду Голови Військового комітету НАТО, на якій він перебував до 2018 року.

Цікаво, що вперше на цій посаді опинився генерал, який представляв країну з колишнього блоку Варшавського договору. А також уперше на цій посаді опинився… колишній комуніст (чи «колишніх» не буває?). Так, у 1985 році Пьотр Павєл став офіційним членом Комуністичної партії Чехословаччини, а пізніше навіть очолив Основну організацію Чеської Республіки.

У самій Чехії минуле й деякі висловлювання цього кандидата стають приводом для нищівної критики. Ось що про це каже сам Пьотр: "Умовою того, щоб я міг робити те, що хотів, був червоний квиток. Я сприймав це як реальність, яка мене оточувала. Альтернативою було облишити службу в армії, але я цього не хотів. Іншого середовища я не знав, у ньому виріс і виховувався".

Залишимо ці дискусії чехам. Для нас, українців, важливо, що пан генерал повністю вбудований у систему НАТО й негативно налаштований до Росії. Також він має підтримку парламентської коаліції правих партій SPOLU ("Разом").

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: