08.03.2023, 09:00

У Грузії спалахнули масові протести через закон про "іноагентів": силовики застосували сльозогінний газ та водомети

Грузия, акции протеста

У Грузії 7 березня спалахнули масові протести після того, як парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про "агентів іноземного впливу". У Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ та водомети для розгону протестувальників. Активісти пообіцяли поновити акції протесту 8 березня.

У Тбілісі ввечері 7 березня тисячі людей вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. Люди протестують проти скандального закону про "іноагентів", називаючи його "російським" й таким, що створює загрозу для євроінтеграції Грузії, повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

До будівлі парламенту стягнули сили спецназу та додаткові наряди силовиків. Зіткнення тривали до глибокої ночі. Силовики застосували проти мітингувальників сльозогінний газ та водомети. З боку протестувальників у поліцію полетіли "коктейлі Молотова".

Як заявили в МВС Грузії, "протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу вираження думок та мирні збори". В результаті зіткнень є постраждалі як серед поліцейських, так і серед протестувальників. Учасники протестів отримали травми різної тяжкості. Десятки людей заарештовано.

Опозиція оголосила, що мітинг відновиться 8 березня о 15:00. Обіцяють перейти до щоденних протестів "до перемоги".

Нагадаємо, грузинський парламент у першому слуханні ухвалив законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", згідно з яким неурядові організації та частина ЗМІ можуть бути оголошені "агентами іноземного впливу". "За" проголосувало 76 депутатів, "проти" – 13.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває з офіційним візитом у США, розкритикувала цей законопроєкт, заявивши, що він завадить євроінтеграції Грузії. Вона записала звернення зі словами підтримки до громадян Грузії на тлі статуї Свободи у Нью-Йорку та запевнила, що накладе вето на закон. Її адміністрація вже скасовує усі заплановані зустрічі в ООН.

Як заявив представник Держдепартаменту США Нед Прайс, Сполучені Штати можуть накласти санкції на тих, хто відповідальний за придушення протестів у Тбілісі.

Верховний Представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що ухвалення Грузією закону про "іноагентів" суперечить цінностям та стандартам Євросоюзу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк