21.03.2023, 07:36

Візит Сі Цзіньпіна до Москви: чи вплинуть переговори на хід війни в Україні

Віктор Білий | Всі новини автора

20 березня глава Китаю Сі Цзіньпін прибув до Москви з триденним візитом для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним. Зустріч лідерів двох країн у Кремлі тривала 4,5 години у форматі "тет-а-тет".

Теми переговорів

Як повідомили у пресслужбі Кремля, теми бесіди порушуватимуть "на свій розсуд".

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що під час зустрічі Володимир Путін і Сі Цзіньпін "зачеплять тему китайської мирної ініціативи щодо України". Також обговорюватимуться "актуальні питання подальшого розвитку відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії між Росією та Китаєм".

Своєю чергою, в Китаї назвали метою поїздки Сі Цзіньпіна до РФ "заклик до миру та переговорів".

Спікер МЗС країни Ван Веньбінь заявив, що КНР має намір відстоювати свою нібито "об'єктивну та неупереджену позицію" з міжнародних та регіональних питань, включаючи війну в Україні.

Чи вплине зустріч на хід війни в Україні

Згідно із заявами сторін, частина переговорів лідерів Китаю та РФ буде присвячена "мирному плану" щодо України. Цей документ було оприлюднено МЗС Китаю у річницю повномасштабної війни.

Він складається з 12 пунктів, де відображено бачення КНР шляхів врегулювання конфлікту. Зокрема, у "мирному плані" йдеться про повагу до територіальної цілісності та суверенітету країн, проте жодного разу не згадується слово "війна" і немає заклику до виведення військ РФ з України.

При цьому Пекін закликає до мирних переговорів та виступає проти санкцій. В Україні та Заході критично сприйняли оприлюднені мирні ініціативи, оскільки в КНР так і не засудили російське вторгнення.

Як зазначає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, Китай зараз демонструє амбіції, щоб стати посередником у мирному врегулюванні.

Після успішного посередництва у відновленні переговорів між Саудівською Аравією та Іраном КНР хоче взятися за більш амбітний кейс – російсько-українську війну.

За словами Мусієнка, Сі Цзіньпін у будь-якому випадку просуватиме "мирний план", хоча він не містить жодної конкретики, особливо для української сторони.

При цьому вже те, що в Кремлі заявляють про готовність обговорювати певний план Китаю, свідчить про те, що РФ фактично перебуває чи не в повній залежності від Пекіна і готова багато в чому йти на поступки, заявлені з китайської сторони.

Питання у тому, наскільки Китай готовий враховувати вимоги української сторони у своєму плані. Багато в чому це залежатиме від того, чи поспілкується лідер КНР із Володимиром Зеленським, які питання вони обговорюватимуть.

До того ж можливо, що в процесі обговорення "мирного плану" Сі Цзіньпін передаватиме якісь сигнали Заходу про якісь ініціативи, готовність домовлятися, про поступки з російської сторони тощо.

"Тобто можна сказати, що потенціал змусити Росію піти на поступки у Китаю є. Важливо, щоб Китай був зацікавлений своїми механізмами, якими вони можуть натиснути на Росію, досягти поступок від Путіна та Кремля", - наголосив керівник Центру військово-правових досліджень.

Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував візит Сі Цзіньпіна до Москви, заявивши, що "світ не повинен бути обдурений тактичним ходом Росії, який підтримує Китай"

"Поїздка голови Сі до Росії через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна, говорить про те, що Китай не відчуває жодної відповідальності за те, щоб притягнути Кремль за злочини, скоєні в Україні, і замість того, щоб засудити їх, він скоріше забезпечить дипломатичне прикриття Росії, щоб вона продовжувала вчиняти злочини", - сказав Блінкен.

Він також прокоментував ініціативу Китаю "щодо політичного вирішення української кризи». Він зазначив, що пропозиції Пекіна включають елементи, які підтримують США, але будь-які заклики припинити вогонь без виведення російських військ з України "означатиме підтримку ратифікації російського завоювання".

Читайте також: У Китаю може бути лише один союзник – сам Китай: Аналіз візиту китайського лідера до Росії від BBC

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: