28.03.2023, 10:10

Радбез ООН відхилив резолюцію РФ про розслідування диверсії на "Північних потоках"

Скриншот видео / "Голос Америки"

Рада Безпеки ООН не підтримала резолюцію РФ про проведення під егідою організації міжнародного розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2".

У Раді безпеки ООН 27 березня відбулося голосування щодо російської резолюції, яка закликає провести неупереджене розслідування диверсії на газопроводах "Північний потік". Документ підтримали РФ, Китай та Бразилія, решта 12 членів Ради безпеки утрималися, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Резолюцію було запропоновано Росією. Співавтором документу виступив Китай. Для ухвалення резолюції було необхідно не менше дев'яти голосів "за" та відсутності вето з боку РФ, КНР, Франції, США чи Великої Британії.

Більшість держав, які утрималися під час голосування щодо російської резолюції про створення комісії ООН для розслідування вибухів на "Північних потоках", пояснили це бажанням дочекатися підсумків національних розслідувань.

Власні розслідування вибухів на "Північних потоках" проводять влада Швеції, Данії та Німеччини.

Нагадаємо, вибухи, що пошкодили три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2", що йдуть по дну Балтійського моря з РФ до Німеччини, відбулися наприкінці вересня 2022 року. Експерти з'ясували, що на маршрутах газопроводів стався вибух техногенного характеру потужністю близько 700 кг у тротиловому еквіваленті. Влада США, Великобританії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк