14.05.2023, 11:56

У Туреччині розпочались вибори: чи вдасться Ердогану втримати владу

Альона Тихоненко | Всі новини автора
вибори у Туреччині

Сьогодні, 14 травня, у Туреччині розпочались президентські та парламентські вибори. Ердоган був президентом з 2014 року, проте цього разу у нього з'явився суперник, який має шанси отримати більшість голосів.

Про це повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

Повідомляється, що голосування триватиме з 8 ранку до 17:00 за місцевим часом, який збігається з київським. Відповідно до законодавства, результати не можна оголошувати до 21:00.

Для голосування зареєструвалось понад 64 млн осіб. Кожен виборець віддасть два бюлетені: за президента та парламентарів. Їх обирають на п’ятирічні терміни. Виборцям заборонено брати з собою мобільні телефони чи камери. Ці пристрої залишать виборчій комісії, а повернуть після голосування. 

Кандидатами у президенти є Реджеп Таїп Ердоган, який є президентом Туреччини з 2014 року, опозиціонер Кемаль Киличдароглу та кандидат від "Альянс АТА" Сінан Оган. Кандидатів мало бути чотири, проте Мухаррем Індже вибув із виборчих перегонів за кілька днів до голосування.

Учасниками парламентських виборів є Народний альянс, до якого входить консервативна Партія правління та розвитку Ердогана, та Національний альянс Киличдароглу.

"Опитування, проведене турецькою дослідницькою та консалтинговою компанією Konda, показало, що кандидат від опозиції лідирує з підтримкою 49,3 відсотка, тоді як Ердоган має 43,7 відсотка. Результати опитування, проведеного 6-7 травня і на які посилається Reuters, показують, що Ердогану не вистачить більшості, необхідної для перемоги в першому турі..." — пише видання Newsweek.

Якщо ніхто не набере понад 50% голосів, то другий тур виборів пройде через два тижні, 28 травня. Крім того, Ердоган заявляв, що передасть владу мирним шляхом, якщо не переможе у виборах.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться трейлер нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн", перша серія якого з’явиться в мережі наступного тижня. Це невеличкі сатиричні історії з життя веселих хробачків. Інтерв'ю з автором мультсеріалу читайте тут.

Читайте також: Туреччина відмовилася відправляти в Україну зенітні комплекси С-400, – голова МЗС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк