18.05.2023, 19:56

Вперше з часів "холодної війни": НАТО затвердить план на випадок війни з РФ, - Reuters

нато

У липні на Вільнюському саміті лідери НАТО повинні затвердити тисячі сторінок секретних військових планів, які вперше з часів холодної війни докладно описуватимуть відповідь на потенційний напад з боку РФ.

Про це повідомляє видання ]]>Reuters]]>, передає Час Пік.

Як зазначає видання, такий крок означає фундаментальну зміну, оскільки НАТО не бачило необхідності розробляти широкомасштабні оборонні плани протягом десятиліть, навіть під час воєн в Афганістані та Іраку. Зараз в Україні триває найжорстокіша війна після 1945 року, і Альянс розуміє, що він повинен мати все планування задовго до того, як може спалахнути конфлікт із Кремлем.

"Фундаментальна відмінність між управлінням кризою та колективною обороною полягає в наступному: не ми, а наш супротивник визначає тимчасові рамки... Ми повинні бути готові до того, що конфлікт може виникнути будь-якої миті", - сказав один із вищих військових чиновників НАТО адмірал Роб Бауер.

Історик Верховного штабу об'єднаних сил НАТО в Європі (SHAPE) Ян Хоуп пояснив, що зараз НАТО не готується вести широкомасштабну ядерну війну проти РФ та її союзників, адже більшість із них зараз є членами НАТО.

"Ми не уявляємо типу війни, якою була "холодна війна", коли сили союзників зазнавали б ударів одночасно з широкомасштабними атаками Варшавського договору", - сказав він, вказуючи скоріше на регіональні конфлікти, які необхідно стримувати швидко за допомогою розгортання сил.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: