06.06.2023, 09:34

США та Австралія обговорюють передачу Україні понад 40 літаків F/A-18 Hornet - ЗМІ

F/A-18 Hornet

Австралія, США та Україна ведуть переговори про можливе постачання Києву американських винищувачів F/A-18 Hornet.

Австралія, США та Україна обговорюють можливість передачі ЗСУ 41 літака F/A-18 Королівських ВПС Австралії, які підлягають списанню. Про це видання The Australian Financial Review ]]>повідомило ]]>6 червня із посиланням на власні джерела, передає Час Пік.

Списані літаки F/A-18 перебувають у ангарі на базі RAAF у Вільямтауні під Ньюкаслом і, якщо їх не відправлять в Україну, будуть або утилізовані, або продані приватній авіакомпанії RAVN Aerospace для тренування американських пілотів.

Зазначається, що літаки перебувають у хорошій формі й можуть брати участь у боях за Україну вже через чотири місяці. Українські пілоти та наземний екіпаж можуть швидко навчитися керувати F/A-18 Hornet, використовуючи навчальні посібники, видані українською мовою.

Як зазначають журналісти, таким чином, запит президента України Володимира Зеленського щодо бойової авіації може бути частково виконаний.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ході зустрічі з міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі ]]>зазначив]]>, що перші групи для навчань на винищувачах F-16 вже сформовані.

Під час зустрічі український прем'єр подякував Великій Британії за непохитну підтримку та лідерство у створенні "коаліції винищувачів" та за готовність вчити українських пілотів.

Довідка: F/A-18 Hornet ("шершень") – американський палубний винищувач-бомбардувальник, розроблений у 1970-х роках. На сьогоднішній день є головним бойовим літаком ВМС США. Перебуває також на озброєнні низки країн Європи та Азії.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк