05.02.2024, 11:54

Сенат США представив новий законопроєкт про додаткове фінансування: яку допомогу для України він передбачає

Сенат США представил новый проект закона о дополнительном финансировании с помощью для Украины

Сенат США представив компромісний законопроєкт на 118,28 млрд доларів. Додаткове фінансування виділяється на захист державного кордону США, допомогу Україні та Ізраїлю. Президент США Джо Байден підтримав законопроєкт й закликав Конгрес ухвалити його якнайшвидше.

Про це ]]>йдеться ]]>у документі, опублікованому на сайті американського законодавчого органу. Документ складає 370 сторінок, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Зокрема, законопроєкт передбачає 60,06 млрд дол. на підтримку України, 14,1 млрд дол. – Ізраїлю, а також 22,2 млрд дол. на охорону державного кордону США.

Законопроєкт у рамках допомоги Україні передбачає:

  • 19,85 млрд дол. на озброєння та техніку для України із запасів Пентагону;
  • 13,8 млрд дол. для закупівлі озброєння та боєприпасів з оборонно-промислової бази США;
  • 14,8 млрд дол. на продовження навчання українських військових, обмін розвідданими та інші заходи підтримки;
  • 7,85 млрд дол. на пряму бюджетну підтримку України;
  • 1,58 млрд дол. на підтримку розвитку української економіки у пріоритетних секторах.

Президент США Джо Байден підтримав законопроєкт й закликав Конгрес прийняти його якнайшвидше.

"Ми досягли компромісу за двопартійною угодою, яка включає найжорсткіший і найсправедливіший комплекс прикордонних реформ за останні десятиліття. І це включає підтримку України та Ізраїлю та надання гуманітарної допомоги палестинському народу. Я закликаю Конгрес негайно прийняти цей законопроєкт", - написав Байден на своїй сторінці у мережі Х (відомій раніше як Twitter).

"Як я вже говорив раніше, якщо ми не зупинимо апетит Путіна до влади і контролю в Україні, він не обмежиться лише Україною, і ціна для Америки зросте...

Тепер рішення мають прийняти республіканці в Палаті представників. Чи хочуть вони вирішити проблему? Чи вони хочуть продовжувати грати в політику щодо кордону? Я прийняв своє рішення. Я готовий вирішити проблему…Я закликаю Конгрес об’єднатися і швидко ухвалити цю двопартійну угоду. Покладіть її на мій стіл, щоб я міг негайно підписати її як закон", – йдеться у заяві Байдена.

Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що не ставитиме на голосування поданий у Сенаті законопроєкт щодо додаткового фінансування на потреби нацбезпеки, що включає допомогу Україні та Ізраїлю.

"Я бачив достатньо. Цей законопроєкт навіть гірший, ніж ми очікували, і він навіть близько не допоможе покласти край прикордонній катастрофі, яку створив президент. Як заявив провідний переговорник від Демократичної партії: Згідно із цим законом, "кордон ніколи не закривається".

Якщо цей законопроєкт дійде до Палати представників, він буде мертвим після прибуття", - написав Джонсон на своїй сторінці в мережі Х.

Голосування призначено на 7 лютого.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк