14.09.2024, 11:56

Армія РФ не здатна вести контрнаступ в Курській області без перекидання військ з України - ISW

Российские военные на позициях в Курской области / Фото: ТАСС

Російські війська розпочали обмежені контрнаступальні операції в Курській області, але для створення угруповання сил, здатного вести тривалу контрнаступну операцію, армії РФ, ймовірно, доведеться перекинути додаткові підрозділи з інших частин театру бойових дій. Росія не здатна довго наступати в Курській області без перекидання військ з України.

Про це йдеться в аналітичному ]]>звіті]]> Інституту вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

"ISW продовжує відстежувати російські контратаки в Курській області, але ще не спостерігала широкомасштабних бойових дій, які б вказували на те, що російські сили розпочали широкомасштабну скоординовану контрнаступальну операцію, спрямовану на повне витіснення українських сил з Курської області", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики ISW згодні з заявами спікера Пентагону Патріка Райдера та Президента України Володимира Зеленського про те, що росіяни проводять обмежені контрнаступальні операції в Курській області, але для її звільнення у росіян недостатньо живої сили, тому РФ доведеться відводити війська з інших ділянок фронту.

"Українське вторгнення в Курську область зіпсувало заплановані російські наступальні операції вздовж міжнародного кордону, які, ймовірно, були спрямовані на розширення зони активних бойових дій по більш широкому фронту на північному сході України. Президент України Володимир Зеленський заявив 13 вересня, що українська операція в Курській області зупинила російські плани щодо створення кількох буферних зон вздовж українського кордону "зі сходу на північ", у тому числі в Сумській області. Зеленський заявив, що російські війська хотіли розпочати великі наступи з метою захоплення регіональних центрів, мабуть, маючи на увазі обласні столиці Суми та Харків.

Заява Зеленського передбачає, що російські сили планували розпочати нові наступальні операції, спрямовані на проникнення принаймні на 25 кілометрів вглиб Сумської та Харківської областей та активізацію на значно ширшому фронті між містами Суми та Харків. Український головнокомандувач генерал Олександр Сирський також заявив 5 вересня, що українське вторгнення зірвало запланований російський наступ на Сумську область та "зменшило загрозу" російського вторгнення на північ України", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначили експерти ISW, російське військове командування, можливо, мало намір провести додаткові наступальні операції вздовж ширшого і безперервного фронту на північному сході України, щоб суттєво розтягнути українські сили вздовж міжнародного кордону після стабілізації української лінії фронту на північ та північний схід від Харкова. Але українське вторгнення в Курську область зіпсувало ці плани.

Також вторгнення ЗСУ до Курської області вплинуло на наступальні операції армії РФ на Донеччині. Як заявив Зеленський, українське вторгнення "уповільнило" російський поступ по всій Донецькій області та скоротило перевагу в артилерійських боєприпасах, яке російські сили на Покровському напрямку мали над українськими силами.

"ISW нещодавно зафіксував ознаки того, що російська влада перекинула обмежені елементи ймовірних російських резервних підрозділів з Донецької області, в тому числі з Покровського напрямку, до Курської області для відбиття українського вторгнення. Такі обмежені передислокації навряд чи вплинуть на темпи російських наступальних операцій хоча російським військам може бути важко підтримувати свій поточний темп наступу в майбутньому, якщо російська влада проведе додаткову передислокацію резервних сил у Донецькій області", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк