20.10.2024, 12:20

У Молдові стартували вибори президента та референдум щодо вступу до ЄС

молдова

У неділю, 20 жовтня, у Молдові стартували вибори президента, а також референдум щодо вступу країни до Євросоюзу.

Сьогодні в Молдові працюють 1957 виборчих дільниць. Крім того, взяти участь у голосуванні можуть громадяни, які проживають за кордоном: у 37 країнах відкрили 234 виборчі дільниці. Вперше віддати свій голос поштою молдавани зможуть у США, Канаді, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Ісландії, про що повідомляють ЗМІ, передає Час Пік.

За пост президента змагаються 11 кандидатів, що є рекордом для Молдови. Серед них є і чинний голова Майя Санду. Соціологи заявляли, що вона має найбільшу відданість серед виборців. Тож згідно з останніми опитуваннями, у першому турі виборів Санду може отримати від 24,5% до 35,5% голосів.

Її головним опонентом є колишній генеральний прокурор Олександр Стояногло від лівої проросійської "Партії соціалістів Республіки Молдова". Також у президентських перегонах бере участь Ренато Усатий - глава партії "Наша партія", який має російський паспорт, як зазначають ЗМІ.

Крім того, 20 жовтня в Молдові відбувається конституційний референдум щодо інтеграції до ЄС. Виборці повинні відповісти "так" чи "ні" на запитання "Чи підтримуєте ви зміну Конституції з метою вступу Молдови до Європейського Союзу?".

Читайте також: Напруженість зростає: чому Китай готовий до війни?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк