
Ковбаса – один із найпопулярніших продуктів. Однак до вибору слід підходити обережно, адже деякі види ковбаси можуть серйозно нашкодити здоров'ю.
Яку ковбасу не радять купувати експерти – розповість Час Пік із посиланням на ЗМІ.
Шкідливими є саме напівкопчені ковбаси, які проходять складну термічну обробку – їх спочатку варять, а потім коптять.Така технологія сприяє утворенню поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ) – речовин, які вважаються канцерогенами. Вони можуть негативно впливати на клітини організму та навіть провокувати розвиток онкологічних захворювань.
Крім того, у складі багатьох таких ковбас є нітрити та нітрати, які використовують для збереження кольору та продовження терміну зберігання. У великих кількостях або при термообробці ці "інгредієнти" можуть перетворюватися на потенційно канцерогенні сполуки.
Вживання напівкопчених ковбас збільшує ризик гіпертонії, підвищення рівня холестерину, в організмі накопичуються канцерогени. Підвищується ризик розвитку раку товстої кишки, шлунка та підшлункової залози.
При покупці ковбаси слід звертати увагу на склад. Якщо в переліку інгредієнтів є нітрит натрій (E250), фосфати, підсилювачі смаку або барвники – краще обійти такий продукт стороною. Також варто уникати ковбас із надто довгим терміном зберігання. Чим менше інгредієнтів у складі, тим краще.
Читайте також: Замість жирного м'яса: названий суперпродукт, який незамінний для людей віком 50+