02.09.2020, 16:22

Пенсія призначатиметься автоматично: В Україні перейдуть на електронні трудові книжки

Ольга Романец | Всі новини автора
электронные трудовые книжки

Верховна рада 2 вересні проголосувала в першому читанні за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі", завдяки якому в Україні вдасться запустити електронні трудові книжки і скасувати ведення документа в паперовій формі.

Про це йдеться на сайті ВР, передає Час Пік.

За документ проголосували 283 нардепа. Згідно з проектом закону, протягом найближчих 5 років буде використовуватися як паперовий, так і електронний варіант трудової.

У пояснювальній записці говориться, що відомості про діяльність в Держреєстр буде вноситися через портал електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді сканованою або оцифрованої копії трудової книжки. Відповідну інформацію вноситимуть працівник і роботодавець з обов'язковим електронним підписом.

Як повідомляється, електронна трудова книжка дозволить уповноваженим органам призначати українцям пенсію автоматично (без особистого звернення особи) зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію. Втім, якщо особа перенесе призначення виплат і буде надалі працювати, розмір її пенсії буде підвищуватися на 0,5-0,75%.

В рамках автоматичного призначення пенсій також передбачена можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру вигідного варіанту для призначення виплат, включаючи дату такого призначення.

Читайте також: В Україні з обігу виводять монету і частина банкнот

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: