11.09.2020, 08:04

На ЧАЕС розпочалися "гарячі" випробування нового сховища ядерного палива

Марина Началова | Всі новини автора
чаэс

10 вересня у рамках проведення «гарячих» випробувань на Чорнобильській АЕС до сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2 було перевезено першу партію з 9 відпрацьованих паливних збірок, які  напередодні було завантажено зі сховища «мокрого» типу СВЯП-1.

Про це повідомили у Державному агентстві України з управління зоною відчуження, передає Час Пік.

Перевезення  відпрацьованого ядерного палива відбувається у рамках окремого дозволу на введення в експлуатацію ядерної установки - сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2, який було надано Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що початок «гарячих» випробувань та перевезення відпрацьованого ядерного палива до СВЯП 2 - важлива подія, на яку чекала не тільки Україна, а й наші міжнародні партнери, що підтримують нашу країну під час зняття ЧАЕС із експлуатації, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Також Міністр зазначив, що безпека - найважливіший аспект, якого треба дотримуватися під час проведення будь-якої діяльності. А введення "сухого" типу в експлуатацію дозволить надійно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років.

Як зазначив в.о. генерального директора ДСП  «ЧАЕС» Володимир Пєсков, початку «гарячих» випробувань передувала тривала підготовча робота як на СВЯП-1, так і на СВЯП-2. Поводження з відпрацьованим ядерним паливом в обох сховищах та його транспортування - це комплекс досить серйозних взаємопов'язаних операцій, а самі «гарячі» випробування - це важливий технологічний процес, який тепер буде виконуватись із реальними відпрацьованими збірками, а не їх імітаторами.

Перевезення здійснюється спеціальним вагоном-контейнером, який додатково виконує функцію біологічного захисту персоналу від радіаційного опромінення. Щоб перевезти усе відпрацьоване ядерне паливо, яке зараз зберігається у сховищі «мокрого» типу СВЯП-1, то потрібно близько десяти років.

Всі операції, що здійснюються в СВЯП-2, є новими, а поводження з тепловидільними збірками безпосередньо на новому сховищі є досить складним і включає різку, перепакування, висушування, герметизацію в спеціальному пеналі та подальше горизонтальне розміщення в сухому бетонному модулі для зберігання.

Читайте ще: Кривий Ріг охопили шахтарські протести: сотні гірників страйкують під землею, на поверхні розбивають намети

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: