11.10.2020, 19:40

В Україні зміняться правила видачі автономерів: які "сюрпризи" чекають водіїв

В Украине изменятся правила выдачи автономеров

Кабмін підтримав законопроект щодо змін правил видачі номерних знаків для транспортних засобів. Замовлення номерних знаків та витрати за виготовлення держномеру планують перекласти на водіїв.

Кабінет Міністрів України підтримав законопроект про внесення змін до Закону "Про дорожній рух" щодо змін правил видачі номерних знаків. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України, передає Час Пік.

Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, проектом закону пропонується передати виготовлення номерних знаків для транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, та номерних знаків для разових поїздок суб'єктам господарювання. 

"Раніше при реєстрації транспортного засобу людина отримувала свідоцтво про реєстрацію та номерний знак. Тепер отримуватиме лише свідоцтво, а вже автономер замовлятиме в тому місці, яке має право виготовляти його за державним стандартом.

Наша ініціатива дає можливість громадянам на свій розсуд обирати комбінації номерних знаків, які є у вільному доступі, а не лише ті, які є в сервісному центрі МВС. Сподіваємося, народні депутати також підтримають законопроєкт і це буде ще один крок до спрощення процесу надання державних послуг", - сказав Сергій Гончаров.

На засіданні уряду підтримали та передали до парламенту проект закону, який дозволить МВС заощадити на номерних знаках 1,5 млн гривень. 

Сервісні центри МВС будуть уповноважені тільки закріплювати номерні знаки за автомобілями, які реєструють. Автовласники будуть зобов'язані замовляти держномери самостійно у підприємств, які їх виготовляють. Єдиною вимогою для цього є відповідність номерів державним стандартам.

Зараз Головний сервісний центр МВС щорічно проводить тендерну процедуру на замовлення, виготовлення та закупівлю номерних знаків на авто. Потім закуплені автономера передає в регіональні Сервісні центри МВС, які, в свою чергу, передають їх в територіальні Сервісні центри МВС. Як відзначають в МВС, така процедура вкрай громіздка і економічно невигідна.

Як буде регулюватися вартість номерних знаків, які будуть виробляти підприємці, і хто отримає право виробляти держномери поки невідомо. 

За інформацією МВС, зараз в Україні вартість номерних знаків для автовласників обходиться дешевше, ніж їх собівартість для держави. Тому в разі прийняття даного законопроекту, вартість номерних знаків для власників автомобілів збільшиться в рази.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: