23.10.2020, 13:03

МОЗ має план дій на 4 сценарії епідемії COVID-19, - Степанов

Ольга Романец | Всі новини автора
Степанов

Міністерство охорони здоров'я має плани дій на чотири сценарії темпів поширення COVID-19 в Україні, найгірший з яких передбачає понад 20 тисяч хворих на добу.

Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу 23 жовтня, передає Час Пік.

"Ми розробляли різні сценарії розвитку подій - в тому числі, і сценарії щодо різкого зростання кількості хворих, і реагування системи охорони здоров'я. Коли ми говоримо про реагування системи охорони здоров'я, ми чітко усвідомлюємо, що кількість ліжок, яку ми можемо відвести під лікування хворих COVID-19, обмежена 52 тисячами. Тому що у нас інші хвороби не зробили канікул...",- сказав він.

За словами Степанова, МОЗ прорахував 4 рівня поширення хвороби.

Перший рівень - той, на якому Україна перебуває зараз, до 8 тисяч хворих за добу. На цьому рівні влада нарощує кількість ліжок у лікарнях і здатність медичної системи лікувати хворих.

Другий рівень - коли добовий приріст хворих зросте до 10 тисяч осіб. Тоді МОЗ планує ввести практично всі 52 тисячі ліжок і може почати в деяких регіонах розгортати мобільні госпіталі.

Третій рівень - до 15-ти тисяч нових хворих на добу. На ньому МОЗ буде змушений "ввести практично повний перелік обмежень, який передбачає червона зона, по всій країні".

В такому випадку не виключено розгортання мобільних госпіталів, повна мобілізація лікарів і медичних працівників, включаючи навіть інтернів.

Четвертий рівень - коли кількість хворих може дійти до 20-ти тисяч на добу, а заповненість "ліжкового фонду" може скласти до 100%.

За словами Степанова, в такому випадку МОЗ змушений буде "вводити так звані протоколи вибору", коли лікар визначає, кого рятувати насамперед.

Читайте також: В Україні оновили карантинні зони: список міст з "червоним" рівнем небезпеки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк