27.11.2020, 09:13

Нацбанк випустив незвичайну банкноту, присвячену космонавту Леоніду Каденюку

Марина Началова | Всі новини автора
банкнота

Сувенірна банкнота, присвячена Герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку, має незвичний вертикальний дизайн.

Національний банк України 26 листопада 2020 року випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту "Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України", передає Час Пік з посиланням на прес-службу НБУ.

Це перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном. Над її створенням працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

На лицьовому боці банкноти зображений портрет Леоніда Каденюка, на зворотному боці - космічний корабель "Колумбія" на тлі планет Сонячної системи.

Сувенірна банкнота не є платіжним засобом. Вона містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі (під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього).

Банкнота випущена тиражем 50 000 штук (зокрема 40 000 у сувенірній упаковці). Придбати її можна буде в пунктах продажу Національного банку України (через онлайн замовлення) та банків-дистриб’юторів.

Як відомо, Каденюк з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ (тривалістю 15 діб 16 годин) в якості спеціаліста з корисного навантаження на американському космічному кораблі-шатлі "Колумбія" (STS-87), де виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці "Людина і стан невагомості".

Каденюк раптово помер у Києві 31 січня 2018 року від серцевого нападу під час пробіжки.

Читайте ще: Платити будуть всі: з українців готуються по-новому стягувати податок на нерухомість

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: