10.12.2020, 13:32

Венеціанська комісія опублікувала терміновий висновок щодо КСУ

Венецианская комиссия опубликовала срочное заключение по КСУ

Венеціанська комісія 9 грудня опублікувала спільний терміновий висновок про законодавчу ситуацію щодо механізмів протидії корупції в Україні.

Венеціанська комісія підтвердила всі ті тези, які озвучував Президент України Володимир Зеленський та його представники щодо резонансного рішення КСУ від 27 жовтня, повідомляє Час Пік.

Європейська комісія для демократії за допомогою закону (Венеціанська комісія) розглянула прохання Володимира Зеленського дати свою оцінку конституційній кризі, що виникла після рішення Конституційного Суду 27 жовтня. Вердикт був підготовлений за терміновою процедурою.

У своєму рішенні комісія визнає, що рішення Конституційного Суду України "не має чіткої аргументації та твердої основи в міжнародному праві". У документі значиться, що Венеціанська комісія зазначає, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави, керованої верховенством права, але також і поважає Конституцію та конституційне правосуддя.

Комісія розкритикувала рішення КСУ щодо антиокрупційної реформи таі запропонувала Верховній Раді варіант вирішення конституційної кризи в Україні.

"Конституційний суд повинен поважати свої власні процедури та приймати рішення, які в цілому відповідають судовій практиці. Ще більш важливо, що Конституційний суд повинен приймати рішення в рамках своїх законних повноважень та юрисдикції", - йдеться у висновку.

У Раді Європи вважають, що покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірні декларації є пропорційним і закликають Верховну Раду відновити його.

Президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо розкритикував Конституційний суд України за скасування декларування. Він також закликав Україну зберегти систему декларацій для чиновників та суддів.

"Рішення Конституційного Суду України "гідно жалю"; система фінансових декларацій для державних службовців, включаючи суддів, повинна бути збережена", - написав Букіккіо у своєму Twitter.

Комісія пропонує Верховній Раді України розглянути рішення щодо статті 366-1 Кримінального кодексу, визнаної Конституційним судом недійсною, відновити кримінальну відповідальність за подання завідомо неправдивої декларації або за її неподання.

"Ми абсолютно задоволені. Фактично, Венеційська комісія підтвердила всі ті тези, які озвучував Президент і я щодо рішення Конституційного Суду. Венеційська комісія сказала, що рішення є слабо мотивованим, не аргументованим, що судді діяли в умовах ймовірного конфлікту інтересів, що КСУ узурпував владу парламенту, що КСУ вийшов за межі конституційного подання, що КСУ, відхиляючи мої подання про відвід суддів, не навів конкретних аргументів, чому, на думку КСУ, конфлікт відсутній", - сказав у коментарі УНН представник Президента у Конституційному Суді, народний депутат України Федір Веніславський.

Читайте також: Зеленський підписав закон про відстрочку касових апаратів для ФОП

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк