11.12.2020, 08:48

Нацрада призначила перевірку каналу "Наш" через появу в ефірі представника "ЛНР"

Марина Началова | Всі новини автора
телеканал наш

10 грудня Національна рада призначила позапланову безвиїзну перевірку діяльності ТОВ «НАШ 365» – супутниковий телеканал «НАШ». Підставою стало шоу «П’ятниця. Вечір», у якому 4 грудня через інтернет-зв’язок взяв участь представник так званої ЛНР Родіон Мірошник.

Про це повідомила прес-служба Нацради з питань телебачення і радіомовлення, передає Час Пік.

До регуляторного органу стосовно цього шоу звернулася Служба безпеки України, а також надійшло звернення громадянина А. Петрова. Національна рада своїм моніторингом зафіксувала у цей день шоу «П’ятниця. Вечір», а також його трансляцію у повторі 6 грудня о 20.52. У студії були присутні експерти, політики, народні депутати України, які обговорювали реалізацію Мінських угод.

У передачі Родіон Мірошник висловив протиправні твердження стосовно територіальної цілісності України і недоторканості її кордонів, безпідставно загострював увагу на збройній агресії на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, намагався виправдати дії незаконних військових формувань і сепаратистські настрої населення ОРДЛО, звинуватив Україну в невиконанні Мінських домовленостей, а також в «обстрілах» окупованої території. Також він висловлював російські погляди, зокрема про те, що Російська Федерація не є учасником конфлікту на Донбасі.

Висловлювання Р. Мірошника, поширені в ефірі телеканалу, не відповідають критерію об’єктивності щодо інформації, мають ознаки розпалювання ворожнечі, сприяння тероризму і є прямою ретрансляцією на українську аудиторію одного з основних наративів пропаганди офіційної влади Російської Федерації про нібито розв’язану Україною громадянську війну на території окремих районів Донецької та Луганської областей, про непричетність до цього Російської Федерації і її збройних формувань, заявили у Нацраді.

Висловлювання учасника передачі звучали у відповідь за запитання ведучих передачі та гостей у студії і стосувалися теми врегулювання збройного конфлікту в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Це потребувало особливої уваги ведучих і редакційного контролю телекомпанії, що, однак, не було продемонстровано у цьому випадку.

Поширення передачі в повторі вимагає від телерадіоорганізації перевірки достовірності і об’єктивності поширюваної інформації та накладає на ліцензіата додаткову відповідальність. Проте повторна трансляція передачі «П’ятниця. Вечір» за участі Родіона Мірошника відбулась на телеканалі «НАШ» без змін чи редакційної модерації.

Таким чином, трансляція передачі «П’ятниця. Вечір» має ознаки порушення ліцензіатом вимог частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію», абзаців третього, четвертого, шостого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», заявляють у Нацраді.

Усі обставини будуть з’ясовані під час позапланової перевірки, яка буде проведена в період із 24.12.2020 по 15.01.2021.

Читайте ще: В Україні з 1 січня почне діяти новий Санітарний регламент для шкіл

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: