03.01.2021, 21:03

Впливає на психіку: Доктор Голубовська розповіла про постковідний синдром у українців

Марина Началова | Всі новини автора
ольга голубовская

Коронавірусна хвороба COVID-19 залишає після себе довгострокові наслідки, в тому числі вона позначається на психіці пацієнтів.

Про це говорила в ефірі телеканалу Кyiv Live провідний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська, передає Час Пік.

Вона констатувала вплив коронавіруса на психіку і існування у пацієнтів, які перенесли COVID-19, постковідного синдрому.

"Взагалі при цьому вірусі вражається центральна нервова система. Втрата смаку, наприклад. Це ураження структур, які знаходяться в головному мозку", - зазначила Голубовська.

Лікар заявила, що навіть при легкому перебігу коронавірусної хвороби залишалися досить серйозні наслідки, такі як міокардит (запалення серцевого м'яза - міокарда - ред.). За словами Голубовської, люди відновлювалися довго, по 5 місяців.

"І це навіть ті, у яких не було нестачі кисню, - підкреслила інфекціоніст. - Я і тоді говорила, і зараз хворим кажу: потрібно так ставитися, що гострий період захворювання триває кілька місяців".

При цьому Голубовська зазначила, що про хронічну коронавірусну хворобу поки не говорять. Однак постковідний синдром може залишатися до 12 тижнів.

"У чому складність цього процесу, коронавіруса. В тому що перший тиждень - це дія самого збудника, вона зазвичай не важка. А найважчий і неконтрольований процес починається з другого тижня, коли починається основна терапія. Тому ми говоримо сімейним лікарям: не розпочинайте зайву терапію, інакше людина потім все одно входить і місяцями отримує гормони, антибіотики по наростаючій", - заявила Голубовська.

Нагадаємо, головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, коли в Україну надійде китайська вакцина проти COVID-19.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: