22.01.2021, 07:33

22 січня - День Соборності України

22 января - День Соборности Украины

22 січня відзначається День Соборності України - одне із знакових свят української держави після Дня Незалежності. День Соборності символізує єдність земель України.

День Соборності України щорічно відзначається 22 січня. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, повідомляє Час Пік.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. У 2011 році свято було скасовано і замість цього встановлено День Соборності та свободи України. А вже у 2014 році указом президента свято було відновлено як День Соборності України.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - Автономній Республіці Чехо-Словаччині.  

В українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць. Саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав - УНР та ЗУНР - в єдину соборну Українську державу.

Яскравим проявом єдності та прагнення українського народу до свободи став "живий ланцюг", організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Цього дня в Україні сталася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій - понад мільйон людей, взявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

У 2021 році через пандемію коронавірусу та введення локдауну в країні в Києві не буде традиційного "живого ланцюга" єдності. Організатори флешмобу пропонують українцям приєднатися до віртуального ланцюга.

"У 2021 році День Соборності святкуємо онлайн, оскільки він припадає на локдаун. Ми суворо дотримуємось карантинних обмежень, які забороняють проведення масових заходів, а отже не зможемо зібратись разом на мосту Патона, як в попередні роки. Але це зовсім не означає, що Живого Ланцюга Соборності не буде! Ми, разом з Вами створимо перший віртуальний Живий Ланцюг Соборності, який об’єднає лівий та правий береги Дніпра, Київ, Харків, Одесу, Львів, Запоріжжя, сотні й тисячі міст та сіл України, мільйони наших сердець", - йдеться у повідомленні.

На своєму ]]>сайті]]> організатори детально розповіли, як долучитися до онлайн-флешмобу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк