22.01.2021, 08:00

В Україні почали штрафувати водіїв авто на єврономерах

В Украине начали штрафовать водителей автомобилей на еврономерах

Національна поліція отримала доступ до електронної бази Державної фіскальної служби і тепер може перевіряти статус авто з іноземними номерами. Поліцейські отримали право штрафувати "євробляхерів" на місці.

Поки система працює у тестовому режимі в Харкові та Харківській області, але найближчим часом буде запущена по всій Україні, повідомляє Час Пік.

Речник патрульної поліції Яна Кутова у коментарі "Українським новинам" підтвердила, що патрульна поліція стала штрафувати власників автомобілів на іноземній реєстрації.

"Це правда, інформація відповідає дійсності", - сказала Кутова.

Штрафи передбачені за керування автомобілем на іноземній реєстрації, який вчасно (протягом 30 діб) не покинув межі України, і за керування автомобілем на єврономерах не тією людиною, яка ввезла авто в Україну.

Розмір першого штрафу – 8,5 тис. гривень. За повторне порушення – штраф 17 тис. гривень або позбавлення водійських прав на рік. 

Патрульна поліція вивчає роботу системи. За кілька днів вже оштрафовано десятки водіїв. Систему незабаром планують поширити на всю країну.

Раніше поліцейські могли гальмувати "євробляхи" тільки за порушення Правил дорожнього руху, а застосовувати санкції за прострочення ввезення могли тільки працівники митниці, які не мали права зупиняти автомобіль. Тому співробітники двох органів працювали в парі.

Читайте також: Унікальні і маловідомі: як виглядають моделі ЗАЗ, які так і не вийшли в серійне виробництво

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк