28.01.2021, 08:35

Зеленський відкликав з Ради законопроєкт про розпуск КСУ

Зеленский отозвал из Рады законопроект о роспуске КСУ

Президент України Володимир Зеленський відкликав з Верховної Ради свій законопроєкт "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства". Таким чином, документ щодо примусового розпуску складу Конституційного Суду знятий з розгляду парламенту.

Володимир Зеленський 27 січня відкликав з Верховної Ради свій законопроєкт № 4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", повідомляє Час Пік.

У статусі документа стоїть позначка "проєкт відкликаний". Причина такого рішення поки не названа, представники суду також поки не прокоментували дії глави держави.

Зеленский отозвал из Рады законопроект о роспуске КСУ

Зазначено, що 29 жовтня 2020 р. глава держави вніс законопроєкт до Верховної Ради і визначив його як невідкладний. При цьому його так і не розглянуто у профільному комітеті.

Законопроєкт про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства припускав позбавлення повноважень всіх суддів Конституційного суду країни.

Також законопроєкт пропонував визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (що не створює правові наслідки) як прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів. Президент визнав законопроект невідкладним.

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 р. КС України заблокував закон про електронне декларування доходів чиновників, а також позбавив Національне агентство із запобігання корупції низки ключових повноважень щодо перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Зеленський відсторонив від посади голови КСУ Олександра Тупицького на два місяці через підозри в підкупі свідка. Конституційний суд визнав такі дії незаконними.

Читайте також: Зеленський заявив про намір йти на другий термін - Лерос

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк