29.01.2021, 09:26

В Україні пропонують штрафувати власників кондиціонерів: за що можуть покарати

В Украине предлагают штрафовать собственников кондиционеров: за что могут наказать

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується штрафувати власників кондиціонерів. У разі прийняття цього закону він повинен вступити в силу 1 червня 2021 року. Стало відомо, за що та на скільки планують штрафувати власників кондиціонерів.

У Верховній Раді зареєстровано ]]>законопроєкт]]>, яким пропонується штрафувати власників кондиціонерів, встановлених неправильно, повідомляє Час Пік.

Автором законопроєкту № 4619 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за виведення конденсату від розміщених на фасадах будинків (будівель, споруд) приладів охолодження (кондиціонерів) у не пристосовані для цього місця" виступив нардеп від партії "Слуга народу" Сергій Гривко.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що встановлення кондиціонерів на фасадах, в тому числі багатоповерхівок, набуло значного поширення. При цьому власники кондиціонерів "розміщують їх таким чином, що конденсат з них замість належним чином облаштованого та акуратного відведення і збору попадає в навколишнє середовище: на голови перехожих; на дахи чи фасади поруч розташованих будівель; на дахи балконів, створюючи при цьому ритмічний шум від капання; його розносить вітер тощо".

На сьогодні законодавчо не затверджено, як саме має бути проведено відведення конденсату. Тому автор пропонує затвердити в якості "спеціально пристосованих для відведення конденсату" наступні місця: каналізація, слив, різні резервуари, які буду перешкоджати вільному капанню конденсату.

Нагляд за вимогами даної норми пропонується покласти на поліцію та Держархбудінспекцію.

Власників кондиціонерів або посадових осіб підприємств, установ та організацій, яким належать кондиціонери, пропонують, штрафувати на 100 неоподатковуваних податками мінімумів доходів громадян - 1700 грн.

Якщо протягом року таке порушення повториться, згідно із законопроектом штраф зросте до 200 неоподатковуваних податками мінімумів доходів громадян - 3400 грн.

Документ передбачає, що в разі прийняття цього закону він повинен вступити в силу 1 червня 2021 року - "з метою надання достатнього часу власникам приладів охолодження (кондиціонерів) для підготовки та облаштування спеціально пристосованих місць для виведення конденсату".

Читайте також: В Україні пропонують встановити спецтариф на електроенергію: кому можуть повернути пільги

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк