29.01.2021, 18:32

У пошуках істинно української мови: чому ОАСК скасував норми нового правопису і до чого це призвело

правопис

22 травня 2019 року Кабінет міністрів прийняв постанову № 437 " Питання українського правопису", якою схвалено нову редакцію правопису. Норми і правила нової редакції правопису в офіційно-діловому стилі мовлення почали застосовуватися з 3 червня 2019 року. Нову редакцію неодноразово оскаржували в судах.

Зрештою, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і скасував постанову уряду України про введення нового українського правопису, повідомляє Час Пік.

Дане рішення ОАСК спровокувало бурхливі обговорення і суперечки щодо того, яким же має бути український правопис. І у всіх є свої аргументи.

Які аргументи ОАСК?

У ]]>прес-службі]]> ОАСК заявили, що під час введення нового правопису Кабмін діяв поза своєю компетенцією і з порушенням законодавства.

"Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд адміністративної справи про оскарження постанови уряду, якою було затверджено український правопис у новій редакції... В ході розгляду справи судом було встановлено, що Кабінет міністрів України при прийнятті зазначеної постанови діяв поза своєю компетенцією та з порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів. Враховуючи це, суд визнав протиправною і недійсною постанову Кабінету міністрів України №437 від 22 травня 2019 року "Питання українського правопису", - йдеться в повідомленні ОАСК від 28 січня.

Як повідомив адвокат Дмитро Ільченко, рішення суду набуде чинності через 30 днів, якщо Кабмін не подасть апеляцію. Він також підкреслив, що позов був направлений на захист української мови.

"Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, так як подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з'ясувалося, що "мовна комісія" мала суттєві суперечки і не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактично, на колінах", - написав Ільченко.

Що планує робити український уряд?

Кабінет міністрів має намір оскаржити рішення ОАСК, яким скасовується постанова уряду України про введення нового українського правопису.

У всякому разі, про це заявила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

"28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і скасував постанову Кабміну про введення нового українського правопису. У зв'язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК і оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, щоб подати апеляцію, в уряду є 30 днів", - написала Коломієць у Facebook.

З аналогічною позицією виступив і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, наполягаючи на пріоритеті позиції уряду щодо державної мови.

"Вважаю, що уряд повинен рішуче відреагувати і оскаржити відповідне рішення в апеляційній інстанції і залізобетонно довести свою чітку позицію. Як уповноважений із захисту державної мови буду всіляко сприяти посиленню міцної позиції уряду щодо захисту державної мови", - зазначив Кремінь у Facebook.

Яку позицію обирають українці?

Думки українців щодо правопису не можна назвати єдиними. Багато хто критикує рішення суду, стверджуючи, що новий правопис - істинно український. Більш того, особлива увага приділяється фемінітівам, які вписуються в реалії сучасних гендерних дебатів.

Однак існує і альтернативна точка зору. Деякі українці вважають, що позиція уряду (зокрема - Мін'юсту) не така вже й "чесна". Та й інших проблем в уряду на сьогодні повно, думають українці.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк