01.02.2021, 20:39

Скандальне рішення суду щодо правопису: Малюська сказав, як це позначиться на ЗНО

Марина Началова | Всі новини автора
зно

Абітурієнти, які будуть здавати зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році, можуть не зважати на рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування українського правопису, затвердженого Кабміном у 2019 році.

Про це заявив у Фейсбуці міністр юстиції Денис Малюська, передає Час Пік.

Він запевнив, що до закінчення цьогорічного ЗНО правила правопису не зміняться. Рішення суду ще не набрало законної сили і не набере найближчим часом, тому що Уряд подасть на нього апеляційну скаргу.

"До закінчення розгляду нашої апеляції постанова Кабміну залишатиметься чинною. Тобто український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним. Це також означає, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис, затверджений у 2019 році, та готуватись за ним до цьогорічного ЗНО. Враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо яких-небудь сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО. Тому як мінімум до цьогорічного ЗНО зміни правил правопису не відбудеться", - пише Малюська.

Коментуючи судове рішення, міністр зазначив, що, скоріш за все, постанова Кабміну про правопис була скасована з міркувань порушення тодішнім Кабміном у травні 2019 року процедури під час її прийняття, у тому числі у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ приймати таку постанову, було визнано неконституційним.

"Це означає, що навіть якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться – його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним", - заявив Малюська.

Нагадаємо, сьогодні під ОАСК провели акцію на підтримку нового правопису.

Нагадаємо, реєстрація на ЗНО-2021 розпочалася 1 лютого.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк