10.02.2021, 08:31

Водій має законне право не зупиняти авто, якщо поліцейський махає жезлом

Водитель имеет законное право не останавливать авто, если полицейский машет жезлом

В Україні до Правил дорожнього руху внесено зміни, згідно з якими втратила чинність норма про право зупинки автомобілю за допомогою жезла. Якщо поліцейський зупиняє автомобіль жезлом, водій має законне право його ігнорувати.

В Україні до Правил дорожнього руху внесено ]]>зміни]]>, згідно з якими жезл може використовуватися поліцейськими тільки для регулювання дорожнього руху (п.п. 8.8), повідомляє Час Пік.

"Жезл використовується поліцейськими та працівниками підрозділів військової інспекції безпеки дорожнього руху тільки для регулювання дорожнього руху", - йдеться у ПДР.

Як зазначили юристи компанії "Дорожній Адвокат", норма закону про зупинку транспортного засобу за допомогою жезла, втратила свою дію.

Таким чином, згідно п.п. 8.9 ПДР автомобіль може бути зупинено інспектором виключно за допомогою:

- сигнального диска з червоним сигналом чи світлоповертачем або руки, що вказує на відповідний транспортний засіб та подальше місце його зупинки;

- увімкненого проблискового маячка синього і червоного або лише червоного кольору та (або) спеціального звукового сигналу;

- гучномовного пристрою;

- спеціального табло, на якому зазначається вимога про зупинку транспортного засобу.

Водій повинен зупинити транспортний засіб виключно на підставі зазначених знаків.

Водій повинен знати, що якщо поліцейський намагається зупинити транспортний засіб за допомогою жезла - така вимога зупинки є незаконною і шофер має законне право його ігнорувати.

Читайте також: Унікальні і маловідомі: як виглядають моделі ЗАЗ, які так і не вийшли в серійне виробництво

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк