12.02.2021, 18:41

В Україні - справжня погодна катастрофа, але буде ще гірше

непогода

В Україні випали аномальні опади: як снігопади, так і дощі. Спостерігається справжній транспортний та енергетичний колапс. Але синоптики стверджують, що це тільки початок.

Час Пік розповість про те, що відбувається з погодою в Україні зараз, а також поділиться прогнозами на майбутнє.

Ймовірно, цього року взагалі не доведеться зустрічати ранню весну. Стабільна тепла погода запанує на території України тільки в травні. А поки - сильні опади і морози, які погіршать ситуацію ще сильніше.

Що зараз відбувається в Україні з погодою?

Через циклон, який прийшов в Україну ще 10 лютого, залишилися без електрики 86 населених пунктів у шести областях. Головним чином, постраждали центральні, південні та західні регіони.

"Станом на 07:00 12 лютого внаслідок складних погодних умов через спрацювання систем автоматичного захисту ЛЕП залишаються знеструмленими 86 населених пунктів у 6 областях, а саме: Львівська - 38, Одеська - 15, Сумська - 15, Київська - 7, Чернівецька - 7 та Закарпатська - 4", - повідомили у ДСНС.

По деяких дорогах просто неможливо проїхати (Волинська та Львівська області).

"Сніговий циклон, який ввечері 10 лютого зайшов у західну Україну охопив велику територію країни. Складні погодні умови, які спостерігаються на заході, в центрі та на півночі, характеризуються випаданням значного снігу, сніговими заметами, дощем при мінусовій температурі повітря, сніговими заметами", - йдеться в повідомленні "Укравтодору".

З початку дії циклону найбільше снігу випало у Львівській (до 90 см), Волинській, Тернопільській, Хмельницькій, Рівненській, Житомирській, Вінницькій, Київській, Чернігівській, Сумській областях (15-20 см).

Спостерігаються опади у вигляді дощу (при температурі 0+9° С) у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Полтавській та Харківській областях.

Координацію дій з ліквідації наслідків негоди здійснюють штаби облдержадміністрацій та "Укравтодору". Для розчищення доріг залучено понад 1900 осіб.

Крім того, мережу переполошила інформація про те, що снігова лавина зійшла на міжнародну трасу "Київ-Чоп" і перекрила рух.

В обласній службі порятунку назвали відповідне відео фейком і запевнили, що до них не надходило інформації про схід лавини на трасу. Цю інформацію підтвердили і в інших екстрених службах області.

"Відео, яке поширюють в мережі з нібито лавиною, що сходить на трасу "Київ-Чоп" - це фейк, до нас не надходило ніяких повідомлень про схід лавини на трасу, і під час комунікації з іншими службами ми з'ясували, що до них також не надходило повідомлень про схід лавини на трасу", - йдеться в коментарі управління ДСНС Закарпатської області "Укрінформу".

Які прогнози дають синоптики?

Відомий синоптик Наталка Діденко вважає, що сильні морози, які ось-ось накриють Україну, протримаються до 20-21 лютого. Похолодання буде обумовлене антициклоном Helida, який принесе свіже арктичне повітря 13-14 лютого.

"Температура повітря вночі очікується -10-16 градусів, вдень -5-11 градусів. У Криму та на Закарпатті лише вдень від 2 морозу до 2 тепла ... Наступного тижня холод посилиться, істотні опади малоймовірні. Ослаблення морозів в Україні очікується 21-22 лютого", - пише Діденко в Facebook.

Але є і більш "морозний" прогноз. Так, директор Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України Микола Кульбіда розповів "Радіо Свобода" про те, що в період з 15 по 18 лютого температура може опуститися до -25-30 градусів (зокрема - в північних регіонах). При цьому він зазначив, що очікувані морози не виходять за межі зимової норми.

За прогнозом Укргідрометцентру, найбільш сильні морози, з якими зіткнуться українці в найближчі дні - -19 градусів. Однак синоптики не виключають, що снігу додасться.

прогноз

Коли чекати весни?

Народний синоптик Леонід Горбань у коментарі "Радіо Свобода" повідомив, що про ранню весну можна і думати забути. До травня тепла не буде.

"Справжнього тепла не буде ні в квітні, ні в березні. Морозів не буде, але буде холодно - 5-7 градусів вище нуля і багато опадів. Насправді це добре, адже дасть додаткову вологу для сільського господарства", - зазначив Горбань.

Однак бабак Тимко, який мешкає на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селі Гайдари, не згоден з таким прогнозом. Цього року він не побачив свою тінь і не сховався в нірку, а це означає, що весна буде скоро.

Які сюрпризи піднесе погода на Луганщині?

У Луганській області вже завтра похолодає до -7-12 градусів. Вдень - до -8 градусів. На дорогах ожеледиця. Істотних опадів не передбачається.

14 лютого - хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вітер західний, 9-14 м/с, пориви 15-20 м/с.Температура вночі 7-12 морозу, вдень 3-8 морозу. 15 лютого вночі може "вдарити" до -15 градусів.

16-17 лютого - мінлива хмарність, без опадів. Температура - від -9-14 вночі до -3-8 вдень. Вітер ослабне до 5-10 м/с.

Не обійшлося без курйозів

Негода також вплинула на роботу залізниці. Проблема не тільки в тому, що, як повідомили в прес-службі "Укрзалізниці", через складні погодні умови вранці, 12 лютого, із запізненням на 6 та 5 годині йшли поїзди №14 Солотвино-Київ і №142 Львів - Бахмут.

Як з'ясувалося, деякі вагони виявилися просто не готові до рясних снігопадів.

Так, "Укрзалізниця" потрапила в новий скандал через стан вагона одного з поїздів, що курсує до Києва. Вагон виявився сповнений снігу.

Про це написав перший заступник голови Комітету енергетики та ЖКГ у Верховній Раді України Олексій Кучеренко.

"Почесний залізничник Сергій Лещенко в курсі?" - підписав нардеп знімок, на якому видно, як на підлозі вагона в прямому сенсі лежить сніг.

Користувачі мережі бурхливо відреагували на такий "сервіс".

"У нас все закономірно: влітку у вагоні жарко, взимку - холодно"

"А лижі видають з квитками? Екстрим забіг по вагонах", - зазначили коментатори.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк