19.02.2021, 07:29

Україна може відмовитися від переходу на літній та зимовий час

Украина может отказаться от перехода на летнее и зимнее время

Верховна Рада України розгляне скасування переходу на зимовий та літній час. Парламентський Комітет з питань економічного розвитку схвалив законопроєкт, який передбачає відмову від сезонного часу.

Комітет з питань економічного розвитку розглянув та рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу ]]>законопроєкт]]> №4201 "Про обчислення часу в Україні". Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба парламенту, передає Час Пік.

Ініціатором законопроєкту є перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук. За його словами, перехід на літній або зимовий час негативно впливає на біоритми людини.

Він також підкреслив, що 95% території України знаходиться в межах одного часового поясу, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена.

"95% території України перебувають в межах єдиного часового поясу — UTC + 2. Тільки Луганська та частково Донецька і Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. Тому ми можемо говорити, що фактично вся Україна перебуває в межах одного часового поясу...

Я направив листи до Національної академії наук України та провідних медичних університетів України. Абсолютно всі, без виключення, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми людини та, відповідно, на здоров’я людини", - сказав Стефанчук.

Також він зазначив, що в Європейському Союзі про скасування щорічного переходу на зимовий та літній час говорять вже не перший рік.

Нагадаємо, Україна щорічно переходить на літній час в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня відповідно до чинної постанови Кабміну від 13 травня 1996 року. У країнах Євросоюзу останній раз переведуть стрілки годинника у березні 2021 року - рішення про скасування коригування часу було прийнято Європарламентом 6 березня 2019 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк