01.03.2021, 18:33

Для популяризації вакцинації: В Україні дозволили щеплювати громадських діячів від COVID-19 залишками вакцин

Марина Началова | Всі новини автора
вакцинация

В Україні дозволили щеплювати громадських діячів проти COVID-19 для популяризації вакцинації у випадках, коли існують залишки доз вакцин.

Відповідний ]]>Наказ МОЗ]]> про внесення змін до Дорожньої карти вакцинації було затверджено сьогодні, повідомляє Центр громадського здоров’я України, передає Час Пік.

Як пояснили у відомстві, вакцина Covishield/AstraZeneca поставляється в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. В таких випадках  невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

З метою зниження ризиків недовикористання вакцини з вже відкритих флаконів, згідно з наказом, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот, тощо рекомендовано вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

  • зафіксована відмова від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
  • виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;
  • кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакону) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Зміни до Дорожньої карти вакцинації також передбачають проведення публічних вакцинальних сесій проти COVID-19 за участі Президента України та Міністра охорони здоров’я України.

Нагадаємо, сьогодні публічно вакцинувався від COVID-19 міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Президент повинен вакцинуватися разом з військовими.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк